1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü Etkinliği

Dünya Sağlık Örgütü tarafından HIV/AIDS farkındalığını artırmak için 1988 yılında 1 Aralık, Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir.
HIV, İngilizce Human Immunodeficiency Virus kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'dür. HIV, doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılır. HIV, bağışıklık sistemine ve özellikle de bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olan CD4 hücrelerine (T hücreleri) saldırır.
AIDS, İngilizce Acuired Immune Deficiency Syndrom kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu’dur. AIDS, HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık halidir.
HIV enfeksiyonu, ilk defa ortaya çıktığı 1980’li yıllardan bu yana tüm dünyada artarak yayılmaya devam etmektedir. HIV enfeksiyonu, korunmasız her türlü cinsel temas, ortak enjektörlerle damar içi madde kullanımı ve enfekte kan ve kan ürünlerinin verilmesiyle ya da anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmektedir. Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.
HIV, tedavi alınmaması durumunda bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu hastalıklara açık hale getirir. Günümüzde etkin tedaviler sayesinde HIV pozitif bireyler, doğru zamanda tedaviye başlayarak AIDS tablosu görülmeden yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedirler
AIDS kurdelesi (kırmızı kurdele) AIDS ile savaşımın ve dayanışmanın bir simgesi olarak görülmektedir.
 
 

Son Güncelleme Tarihi : 16.12.2022 09:46 Okunma Sayısı : 318

Son Haberler